Luštěniny před úpravou přeberte a dobře propláchněte teplou a pak studenou vodou.
Několik hodin před vařením namočte luštěniny ve studené vodě (namáčením se rozpouštějí cukry, které vyvolávají nadýmání). Před vařením je ještě jednou propláchněte. Červenou čočku není nutné namáčet vůbec, většina luštěnin ale vyžaduje delší namáčení, nejlépe přes noc. Nepoužívejte přitom sodu bicarbonu (jak uvádějí některé starší recepty), zničili byste vitamíny skupiny B.
Při tepelné úpravě luštěniny solte až před dovařením, během vaření je nemíchejte, ale jen protřásejte nádobou.
Nejdéle se vaří fazole (2 - 3 hodiny), čočka je hotová asi za hodinu. Dobu vaření lze zkrátit použitím tlakového hrnce nebo předvařených luštěnin.
Zejména fazole při nákupu prohlédněte, zda jsou lesklé a stejně velké (rozdílná velikost vyžaduje různou dobu vaření).