Kvalitní maso
Na bifteky vybírejte jen nejkvalitnější hovězí maso ze svíčkové. Mělo by být dobře odleželé, což prozradí jeho hnědočervená, nikoli světle červená barva (pozor na umělé a klamající osvětlení v obchodě!).
Příprava masa
Nenamáčejte maso do vody, pouze ho otřete vlhkou utěrkou a pak nakrájejte přes vlákno na plátky silné asi 4 cm. Každý můžete ještě lehce naklepat dlaní nebo tupou stranou nože a pak opět dlaněmi shrnout do původního tvaru a výšky. Nikdy maso ale nenaklepávejte paličkou.
Pečení
Na bifteky je nejvhodnější těžká pánev, nejlépe litinová. Ta totiž velmi dobře vede teplo. Důležitý je i tuk na pečení, který použijete. Vhodné jsou kvalitní rostlinné oleje a tuky, které dobře snášejí vysoké teploty a nepřepalují se. Pokud chcete použít máslo, mělo by být přepuštěné, tedy zbavené vody. Na každý biftek použijte vždy novou dávku tuku, jinak by se šťáva z masa připálila a byla hořká.
Omáčky a přílohy
Biftek by měl hrát na talíři prim, takže není nutné, abyste k němu připravovali mnoho šťávy. Podle toho vybírejte i přílohy, které nevyžadují vydatné zalití šťávou, například bramborové hranolky, krokety, lupínky, vařené nebo pečené brambory, pečivo, dušená zelenina a saláty.