Ajvar
Seznam surovin
- paprika kapie 5 kilogramů (červené)
- olej slunečnicový 500 mililitrů
- sůl
Postup přípravy
1. Papriky asi 30 minut opékejte na grilu či v troubě, dokud nezhnědnou. Pak je dejte do velké mísy, zakryjte potravinářs kou fólií a nechte zapařit. Oloupejte je a odstraňte jádřince.
2. Paprikové filety umelte v mlýnku na maso, vložte do hrnce a pomalu duste asi 2 hodiny nebo dokud se nevypaří většina tekutiny. Ke konci dušení ajvar osolte, a jakmile se sůl rozpustí, stáhněte ho z plotny.
3. Vmíchejte asi 500 ml oleje, horký ajvar rozdělte do zavařovacích sklenic a otočte víčkem dolů nebo pro jistotu zavařte.
4. Správně připravený a zavařený ajvar vydrží až rok, po otevření ho přemístěte do lednice a během pár dnů spotřebujte.
Načítám komentáře...