Bramborová paštika s brusinkami
Seznam surovin
- brambory 200 gramů (uvařené, oloupané, vychladlé a prolisované)
- játra 100 gramů (kuřecí)
- slanina anglická 4 plátky
- smetana 2 lžíce
- bílek 1 kus
- olej olivový 1 lžička
- pepř černý 1/3 lžičky (mletý)
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl
Na omáčku:
- brusinky 150 gramů (nakládané)
- víno červené 1/2 decilitru
- med (podle chuti)
Postup přípravy
Játra očistíme, vložíme do strojku na maso nebo do mixéru, přidáme pepř, citronovou kůru, smetanu a bílek (všechny suroviny musí být předem dostatečně vychlazené), osolíme a umeleme (nebo rozmixujeme) na hladkou hmotu (nebo rozmixujeme v mixéru). Přidáme brambory a vyšleháme dohladka.
Čtyři vhodné formičky (silnostěnné skleněné misky nebo i malé porcelánové šálky) tence vytřeme olejem a každou vyložíme plátkem slaniny. Naplníme je připravenou hmotou, postavíme do pekáčku s vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky formiček, vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 20 minut.
Mezitím smícháme brusinky s červenými vínem, podle chuti osladíme medem a krátce podusíme.
Hotovou paštiku vyklopíme z formiček na talířky a podáváme s brusinkovou omáčkou.
Načítám komentáře...