BRIOŠKA SE ŠPENÁTEM A UZENÝM LOSOSEM

Seznam surovin

Kvásek:

Těsto:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte kvásek: v míse smíchejte mouku, droždí a mléko. Nechte v teple vzejít, bude to trvat asi 20–30 minut. Do hotového kvásku postupně zašlehejte vejce. V další misce smíchejte mouky, cukr a sůl, suché suroviny pak postupně zamíchejte do kvásku. Vznikne tuhé těsto, které nechte 10 minut odležet.

2. Do těsta postupně vmíchejte máslo. Nejprve se bude zdát, že se s těstem nespojí, ale trpělivě míchejte, vyjde to. Další kousek másla přidejte, až když se ten předchozí zcela vstřebal. Když všechno máslo zapracujete, hněťte těsto, dokud nebude kompaktní a tvárné (bude měkčí a lepivější než klasické kynuté, ale to je v pořádku). Zakryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou a vyválejte na placku. Nožem ji rozkrájejte na 6–8 trojúhelníkových dílů (jako když krájíte pizzu) a každý díl od širší strany zarolujte. Rohlíky dejte na plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte a nechte další hodinu kynout. Pak je potřete vajíčkem, posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut, dokud nevyběhnou. Nechte zchladnout.

4. Připravte špenát: šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Ve velké pánvi rozpalte máslo a šalotku na něm orestujte. Pak přidejte česnek, minutu opékejte a přihoďte opraný špenát. Nechte ho zavadnout, zalijte smetanou, osolte, opepřete a ochuťte citronovou kůrou. Vařte, dokud se smetana nevstřebá a špenát nezíská krémovou konzistenci. Stáhněte z plotny a vmíchejte nastrouhaný parmazán,

5. Sezam opečte nasucho na pánvi. Do briošek rozdělte špenát a uzeného lososa, posypte sezamem a podávejte.

Poznámka k receptu

Jestli se tyhle Vánoce chcete pustit do něčeho speciálního, naučte se péct briošky. Jsou výborné naplněné i jen tak samotné. A až budete mít chuť na burger, místo rohlíků z nich udělejte bulky. Lepší jste nikdy nejedli, za to ručíme.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...