BRIOŠKA SE ŠPENÁTEM A UZENÝM LOSOSEM
Seznam surovin
Kvásek:
- mouka pšeničná hladká 70 gramů
- droždí sušené 6 gramů
- mléko 120 gramů (plnotučné)
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- máslo 120 gramů (změklé)
- vejce 3 kusy (190 g)
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl 9 gramů
- vejce (na potření)
- semínka sezamová (bílá na posypání)
Náplň:
- losos uzený 300 gramů
- špenát 600 gramů (čerstvý)
- cibule šalotka 2 kusy
- česnek 3 stroužky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sýr Parmezán 60 gramů
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř
- semínka sezamová (na posypání)
Postup přípravy
1. Připravte kvásek: v míse smíchejte mouku, droždí a mléko. Nechte v teple vzejít, bude to trvat asi 20–30 minut. Do hotového kvásku postupně zašlehejte vejce. V další misce smíchejte mouky, cukr a sůl, suché suroviny pak postupně zamíchejte do kvásku. Vznikne tuhé těsto, které nechte 10 minut odležet.
2. Do těsta postupně vmíchejte máslo. Nejprve se bude zdát, že se s těstem nespojí, ale trpělivě míchejte, vyjde to. Další kousek másla přidejte, až když se ten předchozí zcela vstřebal. Když všechno máslo zapracujete, hněťte těsto, dokud nebude kompaktní a tvárné (bude měkčí a lepivější než klasické kynuté, ale to je v pořádku). Zakryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou a vyválejte na placku. Nožem ji rozkrájejte na 6–8 trojúhelníkových dílů (jako když krájíte pizzu) a každý díl od širší strany zarolujte. Rohlíky dejte na plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte a nechte další hodinu kynout. Pak je potřete vajíčkem, posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut, dokud nevyběhnou. Nechte zchladnout.
4. Připravte špenát: šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Ve velké pánvi rozpalte máslo a šalotku na něm orestujte. Pak přidejte česnek, minutu opékejte a přihoďte opraný špenát. Nechte ho zavadnout, zalijte smetanou, osolte, opepřete a ochuťte citronovou kůrou. Vařte, dokud se smetana nevstřebá a špenát nezíská krémovou konzistenci. Stáhněte z plotny a vmíchejte nastrouhaný parmazán,
5. Sezam opečte nasucho na pánvi. Do briošek rozdělte špenát a uzeného lososa, posypte sezamem a podávejte.
Poznámka k receptu
Jestli se tyhle Vánoce chcete pustit do něčeho speciálního, naučte se péct briošky. Jsou výborné naplněné i jen tak samotné. A až budete mít chuť na burger, místo rohlíků z nich udělejte bulky. Lepší jste nikdy nejedli, za to ručíme.
Načítám komentáře...