Chléb se škvarky a cibulkou
Seznam surovin
- sádlo 300 gramů (vepřové, syrové, bez kůže)
- chléb (tmavý)
- cibulka jarní 1 kus (s natí)
- sůl hrubá
Postup přípravy
Vepřové sádlo nakrájíme na kostky o velikosti asi 3 x 3 cm. Do kastrolu nalijeme trochu vody, přidáme nakrájené sádlo, zakryjeme pokličkou a zvolna škvaříme asi 20 minut. Pak pokličku odstraníme, škvarky opatrně promícháme a dále škvaříme. Musíme přitom dávat pozor, protože škvařící se kostky sádla mohou vylétnout z kastrolu. Je tedy dobré zakrýt kastrol alespoň drátěným sítem.
Když začnou škvarky růžovět, slijeme tři čtvrtiny sádla do jiného kastrůlku. Škvarky s malou částí sádla necháme ještě pomalu zezlátnout, nejlépe ve vyhřáté troubě, abychom je nepřeškvařili (zhořkly by a sádlo by mělo šedivo-hnědou barvu). Hotové škvarky přimícháme ke slitému sádlu, nalijeme do sklenice a necháme ztuhnout.
Před podáváním škvarky namažeme na krajíce dobrého čerstvého chleba a posypeme je nakrájenou cibulkou a hrubou solí.
Poznámka k receptu
Do škvarků můžete před podáváním vmíchat jemně nakrájenou cibuli, drcený pepř, hořčici či nastrouhané nakládané okurky nebo vše různě kombinovat podle vlastní chuti.
Načítám komentáře...