Chřestítka
Seznam surovin
Na korpus:
- listové těsto 500 gramů
Na náplň:
- chřest 12 kusů (zelený)
- sůl
- sýr Mascarpone 250 gramů
- vejce 4 kusy
- sýr kozí 100 gramů
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na 12 čtverců o straně 8 cm. Připravíme si plech na 12 muffinů a každou jamku v plechu vyložíme jedním čtvercem těsta tak, aby rohy přesahovaly přes okraje jamek. Do každé jamky vmáčkneme čtvereček papíru na pečení a na dno nasypeme vrstvu suchých fazolí. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut (těsto se během pečení nafoukne).
Mezitím oloupeme stonky chřestu škrabkou na zeleninu a hlavičky odkrojíme. Stonky vhodíme na 6 minut do vroucí osolené vody, vyjmeme je, ihned zchladíme v míse s ledovou vodou a osušíme. To samé uděláme s chřestovými hlavičkami, ale povaříme je jen 3 minuty.
Stonky vložíme do mísy, přidáme mascarpone a vejce, osolíme a vše rozmixujeme ručním mixérem na zelený nadýchaný krém.
Z předpečeného těsta odstraníme papír s fazolemi, dno těsta zatlačíme pomocí obrácené lžíce zpět na dno formy a důlky naplníme připraveným krémem. Do každého přidáme jednu chřestovou hlavičku a povrch zasypeme rozdrobeným kozím sýrem.
5 Vše vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 10 – 15 minut, dokud náplň nezačne zlátnout. Před vyjmutím z formy necháme koláčky vychladnout.
Poznámka k receptu
Zkuste použít různé druhy kozího sýru. Výborný je plísňový kozí sýr.
Načítám komentáře...