Domácí sýr
Seznam surovin
- tvaroh tvrdý 500 gramů
- pivo světlé 2 decilitry
- kmín 10 gramů
- sůl
Postup přípravy
Tvrdý tvaroh nakrájíme na menší plátky, rozložíme je na talíř a zakryjeme mikrotenovou fólií. Tu na několika místech opatrně propícháme a tvaroh necháme v teple trochu zklihovatět.
Plátky tvarohu pak podle chuti osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme alespoň hodinu stát.
Připravený tvaroh napěchujeme do většího kameninového hrnku, zakryjeme čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou, a necháme v teplé místnosti uležet asi 4 - 5 dní. Během zrání sýru směs každý den lehce pokropíme pivem.
Před podáváním sýr vyklopíme z hrnku, vidličkou ho rozmačkáme a utřeme. Podáváme ho namazaný na krajíčcích dobrého čerstvého chleba.
Pokud sýr hned nespotřebujeme, uložíme ho v chladu.
Načítám komentáře...