Kaviár beluga a ruské bliny
Seznam surovin
- voda 1,75 decilitru
- mouka pohanková 75 gramů (hladká)
- brambory 50 gramů (vařené, teplé, rozmačkané)
- vejce 1 kus (velké)
- mouka pšeničná hladká 25 gramů
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- droždí 5 gramů (čerstvé)
- sůl mořská 1/2 lžičky
- olej (na pečení)
- smetana zakysaná 1 kelímek (na ozdobení)
- kaviár beluga 100 gramů (na ozdobení)
Postup přípravy
Brambory protlačíme přes jemné síto do mísy, přidáme droždí a vodu a vše vyšleháme na hladkou hmotu. Obě mouky smícháme a přimícháme k bramborové hmotě. Mísu s těstem zakryjeme a necháme 2 hodiny na teplém místě odležet. Během té doby těsto jednou promícháme.
Do odleželého těsta vmícháme žloutek, tuhý sníh ušlehaný z bílku, rozpuštěné máslo a sůl. Litinovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, vytřeme ji olejem a lžící do ní lijeme těsto do tvaru koleček – lívanců, které pečeme po obou stranách, až se na nich tvoří zlatá oka (na pečení můžeme použít i lívanečník). Takto postupně spotřebujeme všechno těsto a upečeme celkem 20 blinů.
Bliny rozdělíme na talíře a podáváme s kaviárem a zakysanou smetanou.
Poznámka k receptu
Nemáte-li rádi kaviár, nahraďte ho tenkými plátky uzeného lososa a snítkami kopru.
Načítám komentáře...