Balkánský závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- semínka sezamová 2 lžíce (na posypání)
Na těsto:
- vejce 1 kus
- olej slunečnicový 1 lžíce
- sůl
- voda 1,25 decilitru (vlažná)
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
Na náplň:
- pepř černý
- sýr měkký 250 gramů (balkánský)
- zelí kysané 300 gramů
- strouhanka 2 hrsti
- cibulka lahůdková 2 kusy
- česnek 2 stroužky
Na potření:
- vejce 1 kus
- olej slunečnicový 1 lžíce
Postup přípravy
Mouku se solí prosejeme do velké mísy. Uprostřed utvoříme důlek, vyklepneme do něj vejce, přilijeme olej a za pomalého přilévání vody zaděláme vařečkou vláčné těsto. Rozdělíme ho na pomoučeném válu na dvě poloviny a každou rozválíme na placku silnou asi 2 cm. Navrchu ji potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
Sýr propláchneme pod studenou tekoucí vodou a nastrouháme. Zelí scedíme a překrájíme na menší kousky. Cibulky očistíme a nakrájíme i s natí na tenká kolečka, česnek nakrájíme na jemné plátky.
Jednu placku těsta rozválíme na obdélník, střed těsta v pruhu posypeme hrstí strouhanky a na ni navršíme polovinu sýru, zelí a cibulky. Náplň posypeme pepřem a plátky česneku, těsto přehneme přes náplň jako na závin a okraje k sobě přimáčkneme. Stejným způsobem připravíme i druhý závin.
Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...