Bramborový koláč s camembertem
Seznam surovin
- listové těsto 2 kusy
- brambory 1 kus
- sýr s bílou plísní 1 kus (Camembert, popř. Président)
- mléko 200 mililitrů
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- smetana 250 mililitrů (čerstvá, hustá)
- máslo 20 gramů (Président)
- cibulka jarní 1 svazek
- petržel hladkolistá 1 svazek
- sůl 2 špetky (podle chuti)
- pepř 2 špetky (podle chuti)
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
1. Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce 1/2 centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice.
2. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit. Předehřejeme troubu na 210 °C.
3. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se salátem.
Načítám komentáře...