Bramborový koláč s cibulí I
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (středně velké)
- vejce 3 kusy
- sýr polotvrdý 100 gramů (Eidam)
- cibule 2 kusy
- sýr polotvrdý 60 gramů (Blaťácké zlato)
- smetana 1,5 decilitru
- olej olivový 3 lžíce
- hořčice ostrá 1 lžíce
- tymián 1 špetka (čerstvý)
- sůl
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy - pro celiaky bezlepková)
Postup přípravy
Brambory vložíme do hrnce s vodou a uvaříme je ve slupce doměkka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, necháme ji zesklovatět na rozehřátém oleji a odstavíme z ohně.
Vejce smícháme se smetanou, hořčicí, nastrouhaným eidamem a na kostky nakrájeným blaťáckým zlatem a vše rozmixujeme na hladký krém, do kterého vmícháme lístky tymiánu a podle chuti ho přisolíme.
Uvařené brambory slijeme, oloupeme, nakrájíme na tenké hranolky a polovinu jich rozložíme na dno vymazané a vysypané zapékací formy. Přelijeme je třetinou sýrové směsi, přidáme vrstvu cibule a zakryjeme ji druhou polovinou brambor. Vše zalijeme zbylou sýrovou směsí, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 35 - 45 minut, dokud koláč nebude ve středu při lehkém tlaku prstu pružný a nezačne na povrchu zlátnout.
Načítám komentáře...