Cibulový koláč s ementálem

Seznam surovin

Na korpus:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte křehké těsto: mouku, na kostičky nakrájené těsto a špetku soli dejte do foodprocesoru s velkým nožem, zapněte na vyšší obrátky a vyrobte drobenku. Postupným přidáváním vody se drobenka spojí v kouli těsta. Ve finální fázi je vyjměte z robotu a zpracujte ručně, aby se spojilo v jednolitou hmotu. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

2. Mezitím si připravte náplň. Cibuli nakrájejte na klínky nebo na půlkolečka, slaninu na tenké proužky nebo na kostičky. Na pánvi zahřejte olej, přidejte slaninu a na středním plameni restujte, dokud slanina nezačne zlátnout, přidejte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání ji nechte zesklovatět, změknout a zredukovat asi na polovinu. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

3. Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na placku o něco větší, než je koláčová forma, pomocí válečku je přeneste do formy, lehce vtlačte dovnitř, aby byla celá forma vyplněná, a přečnívající kusy těsta odkrojte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou, zakryjte papírem na pečení, zasypte fazolemi a pečte 20 minut na 200 °C. Díky „slepému pečení“ zůstane těsto křupavé a náplň se do něj nevsákne.

4. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu a nahrubo nastrouhaný sýr.

5. Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete cibulovou směs se slaninou, zalijte ji smetanovou směsí se sýrem a vejci. Teplotu snižte na 180 °C a pečte 25–30 minut.

Poznámka k receptu

Opět jedna inspirace Francií: variace na tradiční lotrinský quiche. Je dobrý k obědu, k večeři, ke snídani, chutná ještě teplý, ale nejlepší je studený.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...