Cibulový koláč z Puglie
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- vejce 1 kus
- olej olivový 100 mililitrů
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- sůl (vločková, na posypání)
- pepř růžový (na posypání)
Náplň:
- cibule bílá 1 kilogram
- sýr Ricotta 160 gramů
- sýr tvrdý 100 gramů (Pecorino)
- vejce 4 kusy
- olej olivový 3 lžíce
Postup přípravy
1. Nejprve připravte těsto: mouku vsypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte olej, vyklepněte vejce a přidejte víno. Důkladně promíchejte a vařečkou propracujte do kompaktní hmoty. Přendejte ji na lehce pomoučenou pracovní plochu a pár minut hněťte, aby se všechny ingredience důkladně propojily. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit do lednice.
2. Zatímco se těsto chladí, připravte náplň. Cibuli nakrájejte na kolečka a smažte na oleji, dokud nezměkne. Nechte zcela zchladnout a pak smíchejte s ricottou, nastrouhaným pecorinem a 3 vejci.
3. Těsto rozválejte na 3 mm tenkou kulatou placku, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem a na polovinu navrstvěte náplň. Překryjte druhou půlkou těsta do tvaru půlměsíce. Konce pečlivě stiskněte k sobě a vše důkladně potřete lehce našlehaným vejcem. Posypte solí a mezi prsty nadrceným pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 25–30 minut. Servírujte teplé, ale i zastudena.
Načítám komentáře...