Cibulový páj s levandulí, slaninou a modrým sýrem
Seznam surovin
Křehké těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- voda 50 mililitrů (ledová)
- sůl 1 lžička
Náplň:
- sýr s modrou plísní 200 gramů (Gorgonzola)
- cibule 500 gramů
- slanina anglická 125 gramů
- levandule 2 lžičky
- smetana na šlehání 125 mililitrů
- vejce 2 kusy (L)
- máslo 3,5 lžíce
Postup přípravy
1. Nejprve připravte těsto. V míse rukama zpracujte mouku a máslo do konzistence drobenky. Osolte, přidejte vodu a rychle vypracujte vláčné a hladké těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu vychladit v lednici.
2. Troubu předehřejte na 190°c. Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce do kruhu. Vložte do máslem vymazané koláčové formy a okraje odřízněte. dno propíchejte vidličkou a vyložte pečicím papírem. Papír posypte fazolemi nebo rýží, vložte do trouby a předpečte 10 minut.
3. Zatímco se peče korpus, připravte náplň. slaninu na suché pánvi opečte dozlatova, přendejte na kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku (výběr slaniny necháváme na vás, my máme nejraději část ve formě kostiček v náplni a část opečených plátků na ozdobu). Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na másle ji orestujte při co nejnižší teplotě do světle zlaté barvy.
4. V míse smíchejte vejce, smetanu, přidejte cibuli, část opečené slaniny a nalijte na korpus. Posypte rozdrobenou gorgonzolou, zbytkem slaniny a levandulí. Páj vložte do vyhřáté trouby, snižte teplotu na 175°c a pečte 20 - 30 minut. Před servírováním nechte 10 minut odpočinout ve formě.
Načítám komentáře...