Cibulový quiche
Seznam surovin
Těsto:
- máslo 125 gramů
- voda 100 mililitrů (vlažná)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- sůl
Náplň:
- cibule 6 kusů
- slanina 150 gramů
- olej olivový 1 lžíce (+ na vymazání formy)
- víno bílé 200 mililitrů
- bylinky 1 hrnek (čerstvé (provensálské koření))
- cibulka jarní 1 svazek
- sýr polotvrdý 150 gramů (Eidam nebo Gouda)
- smetana 250 gramů (krémová)
- žloutek 2 kusy
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. TĚSTO: Smíchejte rozehřáté máslo s vlaž- nou vodou, moukou a špetkou soli. Dejte stranou a nechte alespoň 1 hodinu odležet.
2. NÁPLŇ: Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky. Do rozehřátého oleje na pánvi přidejte cibuli a slaninu. Restujte, až se cibule opeče dozlatova a slaninka pěkně dokřupava. Postupně podlévejte vínem a čekejte, dokud se nevyva- ří. Přesuňte cibuli se slaninou stranou do síta a nechte z nich okapat přebytečný tuk. Zlehka osolte a posypte nasekanými bylinkami.
3. Troubu předehřejte na 180 °C.
4. Těsto rozválejte a vložte do koláčové formy, vymazané olivovým olejem, tak, aby mělo zvednuté okraje a směs z něj nevytekla. Na dně propíchněte těsto vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
5. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka.
6. Do cibulové směsi přidejte nastrouhaný eidam, smetanu, žloutky a pokrájenou jarní cibulku. Pořádně směs promíchejte, rozprostřete ji do koláčové formy a vložte do trouby.
7. Pečte asi 35 minut dozlatova. 8. Podávejte jak za tepla, tak i za studena.
8. Podávejte jak za tepla, tak i za studena.
Poznámka k receptu
Do cibulové směsi přimíchejte 1 lžíci dijonské hořčice, zpestří chuť.
Načítám komentáře...