Dýňový mandlový koláč
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 2 kusy (žloutky a bílky zvlášť)
- cukr krupice 1 hrnek (přírodní)
- mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
- kypřící prášek do pečiva 1 kus
- olej 1/2 hrnku (+na vymazání formy)
- mléko 1 hrnek
- pyré 4 lžíce (dýňové(povařené a rozemleté dýně))
- mandle 4 lžíce (jemně namletých na vysypání formy)
- mandlové lupínky (na posypání)
Dýňová pěna:
- smetana na šlehání 200 mililitrů (40% tuku)
- pyré 2 lžíce (dýňové)
- likér mandlový 1 lžíce
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
1. Žloutky utřete s cukrem do pěny. V jiné míse vyšlehejte bílky na sníh. Ke žloutkům vmíchejte všechny ostatní přísady a nakonec zlehka zatřete sníh z bílků. Těsto by mělo být tekutější (případně přidejte trochu mléka).
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Koláčovou (nebo lépe dortovou) formu vymažte tukem a vysypte mletými mandlemi. Vlijte do ní těsto a povrch posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 40 minut.
3. Na pěnu vyšlehejte smetanu do husta, nakonec pomalu do ní zašlehejte pyré, cukr a mandlový likér.
4. Hotový koláč potřete pěnou nebo ji k němu podávejte.
Poznámka k receptu
Jednoduchý a šťavnatý moučník ze surovin, které nejspíš budete mít i ve spíži. Lahodná pěna mu pak značně zvýší pochoutkové skóre! Ke koláči se uplatní také zmrzlina nebo zakysaná smetana.
Načítám komentáře...