Houbový quiche
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- máslo 100 gramů (studené, nakrájené na kousky)
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka
- voda 4 lžíce (studená)
Na náplň:
- sýr Ementál 100 gramů (nebo Gruyére)
- creme fraîche 0,2 decilitru
- smetana na šlehání 2 decilitry
- vejce 3 kusy (prošlehaná)
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
- muškátový oříšek 1 špetka
- houby (např. hříbky, nakrájené na plátky)
- klobása (nakrájená na plátky, může být i libová slanina)
- cibulka jarní
- bylinky (podle chuti)
Postup přípravy
Přísady na těsto krátce prohněteme, vzniklou žmolenku nasypeme na pomoučený vál a propracujeme na hladké těsto. Rozválíme ho na tenký kulatý plát, opatrně ho přeneseme do kulaté formy a pomocí prstů ho vytvarujeme podle formy. Dno propícháme vidličkou a těsto uložíme na 10 minut do chladničky.
Pak na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení, nasypeme na něj suché fazole jako zátěž, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Pak opatrně vysypeme fazole (necháme si je ve sklenici na další pečení podobných koláčů), odstraníme papír na pečení a těsto pečeme ještě 5 minut.
V míse promícháme crème fraîche se smetanou a prošlehanými vejci. Směs ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme půlku nahrubo nastrouhaného sýru (může být i nakrájený na drobné kostičky) a opečenou slaninu (bez vypečeného tuku).
Směs nalijeme na těsto posypané zbytkem nastrouhaného sýru a povrch ozdobíme houbami, klobáskou, jarní cibulkou...
Teplotu trouby snížíme na 190 °C, vložíme do ní koláč a pečeme asi 25 minut, dokud směs nezačne zlátnout. Před podáváním necháme quiche trochu vychladnout a případně ho ještě ozdobíme čerstvými snítkami tymiánu.
Poznámka k receptu
Crème fraîche je lehce zakysaná smetana krémové konzistence s vysokým obsahem tuku. U nás ji lze sehnat poměrně těžko, ale nahradit ji můžete třeba zakysanou smetanou Chef de Créme od Yoplait, která je původní francouzské specialitě chutí velmi blízká.
Načítám komentáře...