Jarní vaječný závin
Seznam surovin
- slanina 300 gramů
- cibule 2 kusy
- vejce 13 kusů (6 syrových + 7 uvařených)
- hořčice plnotučná 1 lžička
- cibulka jarní 3 kusy
- listové těsto 500 gramů
- okurky kyselé 3 kusy
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Na pánvi zlehka osmahněte 250g slaniny, pokrájené na menší kousky. 1 cibuli nakrájejte na kostičky, druhou na kolečka, přihoďte je ke slanině a osmahněte dozlatova.
2. Metličkou rozšlehejte v hrnečku 5 vajec a vlijte je do pánve k cibuli a slanině. Zlehka smažte, ale pouze tak dlouho, aby vejce nebyla ani syrová, ani vysušená. Pánev odstraňte z plotny a směs přesuňte na talíř, aby rychleji vychladla.
3. Uvařená vejce nakrájejte na kostičky. Přisypte je do vychladlé směsi a zamíchejte. Přidejte plnotučnou hořčici a na kolečka pokrájenou jarní cibulku. Osolte a opepřete.
4. Listové těsto rozdělte na poloviny a z kaž- dé vyválejte tenký plát. Oba pokryjte vaječnou směsí, posypte nadrobno nakrájenými kyselými okurkami, překryjte plátkem slaniny a srolujte do závinu.
5. Troubu předehřejte na 175 °C. Záviny potřete zbylým rozšlehaným vejcem a pečte 25 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Kyselou okurku nahraďte rajčaty.
Načítám komentáře...