Jaternice kynuté pod vodou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- tuk 200 gramů (na pečení)
- mléko 1 decilitr
- vejce 1 kus
- droždí 50 gramů (čerstvé)
- sůl
- cukr
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- bílek 1 kus (na potření)
Na náplň:
- játra 500 gramů (drůbeží - husí nebo krůtí)
- slanina anglická 100 gramů (v celku)
- slanina anglická 100 gramů (jemné plátky)
- víno červené 1/2 decilitru
- žloutek 2 kusy
- sůl
- koření 1 lžička (např. černý pepř, nové koření, tymián, hřebíček, zázvor, bobkový list)
Postup přípravy
V hrnku rozmícháme polovinu vlažného mléka s rozdrobeným droždím, špetkou cukru a lžící mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Vejce rozkvedláme ve zbylém mléce a přimícháme kvásek.
Do mísy prosejeme mouku se solí, vmícháme na kousky nakrájený změklý tuk a vejce s kváskem a vypracujeme tuhé těsto. Zavážeme ho do čisté utěrky, vložíme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo těsto potopené.
Mezitím semeleme očištěná játra se slaninou v celku, ochutíme solí a směsí koření, přidáme víno a žloutky a hmotu dobře promícháme.
Když těsto vyplave na hladinu (asi po 2 hodinách), je vykynuté. Osušíme ho, rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na obdélník o velikosti asi 25 x 35 cm. Těsto obložíme plátky anglické slaniny a naneseme na ně masovou směs. Těsto i s náplní stočíme do dvou závinů, přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, okraje stočíme a propíchneme špejlí.
"Jaternice" potřeme na povrchu rozšlehaným bílkem a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 220 °C . Pak teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme 25 minut dozlatova.
Načítám komentáře...