Kanadský vánoční masový koláč Tourtière
Seznam surovin
Těsto:
- mouka 2,5 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 1/2 hrnku
- rostlinný tuk 1/2 hrnku
- šťáva citronová 2 lžíce
Náplň:
- brambory 1,5 hrnku (oloupané, na kostičky)
- mleté maso 750 gramů
- cibule 2 kusy (nakrájené)
- mrkev 1 kus
- česnek 2 stroužky (rozdrcené)
- sůl 3/4 (jemná)
- bobkový list 2 listy
- pepř 1/4 lžičky
- nové koření 1 špetka (mleté)
- cider 1 hrnek
- vejce (na potření)
Postup přípravy
1. Na těsto promíchejte (nejlépe v robotu) mouku se solí, pokrájené máslo a tuk, až vznikne drobenka. Vmíchejte citronovou šťávu a 6 až 10 lžic studené vody a krátkými pulzy prošlehněte, jen aby se přísady spojily. Vzniklé těsto vytvarujte jako placku, zabalte ji do kuchyňské fólie a dejte aspoň na 30 minut do chladu.
2. Mezitím si připravte náplň (můžete ji samozřejmě udělat také den předem). Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je a jen nahrubo rozmačkejte. Nechte vychladnout. V kastrolu bez tuku orestujte mleté maso, až změní barvu (ztmavne). Pokud pustí moc tuku, slijte ho. Vmíchejte cibuli, na drobné kostičky pokrájenou mrkev, česnek, sůl a koření a za stálého promíchávání opékejte masovou směs ještě přibližně 10 minut.
3. Vmíchejte cider a ½ hrnku vody, dobře promíchejte a na mírném plameni vařte asi 15 minut, až se většina tekutiny odvaří. Sejměte z ohně a promíchejte.
4. Troubu předehřejte na 190 °C. Na lehce pomoučené ploše rozkrojte těsto na dvě poloviny, rozválejte ho na dvě placky, každou o tloušťce asi 5 mm. Jednou plackou vyložte otevírací dortovou formu o průměru 20 cm. Rozprostřete na ni mírně vychladlou masovou směs. Přikryjte zbylým těstem, ve kterém jste předtím vykrájeli otvory ve tvaru vánočních symbolů. Okraje těsta ozdobně spojte, koláč potřete vejcem rozšlehaným s vodou, případně ozdobte různými vánočními tvary vykrojenými ze zbylého těsta. Pečte 40 až 45 minut dozlatova.
Načítám komentáře...