Koláč Pissaladiére
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- sůl 1 lžička
- droždí 2 lžičky (sušené)
- mléko 1,5 decilitru (vlažné)
- olej olivový 2 lžíce
Na náplň:
- olej olivový 4 lžíce
- cibule 1 kilogram
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- bobkový list 1 kus
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
- ančovičky 12 kusů
- olivy černé 2 hrsti (bez pecek)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej olivový (na vymazání formy)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, sůl a droždí, přilijeme vlažné mléko a olej a umícháme vláčné těsto. Přeložíme ho na pomoučený vál a důkladně prohněteme. Pak ho vrátíme zpět do mísy a necháme zakryté utěrkou asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím připravíme náplň. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji osmahneme, dokud nezvláční (neměla by zhnědnout, aby nezhořkla). Pak přidáme tymián a bobkový list, cibuli mírně osolíme a opepříme a za občasného promíchání pomalu dusíme pod pokličkou asi 45 minut, až se cibule skoro rozpadá. Na posledních 10 minut pokličku odstraníme, aby se vypařila přebytečná tekutina. Z hotové směsi odstraníme tymián a bobkový list.
Vykynuté těsto přeneseme do lehce vymazané formy, rozprostřeme ho po celé ploše a okraje mírně zdvihneme. Na těsto rozložíme cibulovou náplň, pak drobně nakrájené ančovičky a nakonec olivy.
Koláč necháme ještě 10 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...