Koláč s ančovičkami podle Julie Child
Seznam surovin
- listové těsto 250 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cibule 1 kus (menší)
- olej olivový 6 lžic
- rajčata 800 gramů
- česnek 1 stroužek
- oregano 1/2 lžičky (může být i bazalka nebo tymián)
- sůl 1/2 lžičky
- pepř černý 1 lžička (mletý)
- vejce 1 kus
- žloutek 3 kusy
- ančovičky 8 kusů (filety)
- rajčatová pasta 3 lžíce
- petržel hladkolistá 3 lžíce (nasekaná)
- paprika 1 lžička (mletá)
- pepř cayenský 1 špetka
- olivy černé 12 kusů (bez pecek)
- sýr Parmezán 50 gramů (strouhaný)
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení a zasypeme ho fazolemi (aby se těsto při pečení nezvedalo). Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut.
Cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme ji v pánvi na oleji jen tak, aby cibule změkla, ale nezhnědla. Rajčata nařízneme na vrchu do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě a pak rajčata oloupeme. Zbavíme je semínek, dužninu nakrájíme na menší kostičky a přidáme je do pánve k cibuli. Pak přidáme nasekaný česnek a bylinky, sůl a pepř, pánev zakryjeme a na mírném plameni vaříme asi 5 minut. Pak zvýšíme plamen a již bez pokličky vaříme dalších 5 minut.
V míse smícháme vejce, žloutky, nakrájené ančovičky, olej, rajčatovou pastu, petrželku, mletou papriku a pepř. Vše důkladně promícháme a přidáme do rajčatové směsi v pánvi.
Z formy odstraníme papír s fazolemi a na těsto nalijeme rajčatovou směs. Rozdělíme na ni olivy, posypeme ji parmazánem a pokapeme 1 lžící olivového oleje.
Teplotu v troubě snižíme na 180 °C, vložíme do ní koláč a pečeme asi 30 minut, nebo dokud vejce nejsou upečená a povrch koláče zlatavě hnědý.
Načítám komentáře...