Křupavý lososový koláč
Seznam surovin
Na koláč:
- pórek 3 kusy
- cuketa 2 kusy (velká)
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- losos 200 gramů (vařený nebo pečený)
- sýr měkký 100 gramů (Feta)
- citron 1 kus
- vejce 2 kusy
- listové těsto 250 gramů
Na salát:
- okurka salátová 1 kus
- salát římský 1 kus
- šťáva citronová
- olej olivový (Extra Virgin)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Kromě toho:
- olej olivový (na opečení a vymazání formy)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- sýr Parmezán 15 gramů (nastrouhaný, na posypání)
Postup přípravy
Nahrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme ve velkém pánvi na olivovém oleji. Přidáme snítky čerstvého tymiánu a vaříme na mírném ohni 30 minut, dokud není zelenina měkká a zlatavá. Na prvních 15 minut pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat. Hotovou zeleninu necháme 5-10 minut zchladnout.
Do prochladlé zeleniny vmícháme lososa natrhaného vidličkou, rozdrobíme do ní sýr Feta, přidáme citronovou kůru a dvě vejce a dobře promícháme.
Zapékací mísu o průměru asi 30 cm lehce vymažeme olejem. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na velký plát a vyložíme jím zapékací mísu tak, aby dostatečně překrývalo i okraje a stačilo na zakrytí náplně. Na těsto rozložíme připravenou směs a zakryjeme ji přesahujícím těstem.
Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným parmazánem. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme na spodním roštu 45 - 50 minut dozlatova a dokřupava.
Mezitím dobře omyjeme římský salát a okurku, obojí nakrájíme na plátky a položíme na servírovací talíř nebo prkénko. V misce smícháme citronovou šťávu, olivový olej a špetku soli a pepře a touto zálivkou pokapeme salát i okurku. Přidáme horký upečený koláč a ihned podáváme.
Načítám komentáře...