Kynutý závin s cibulí a mletým masem
Seznam surovin
Na těsto:
- droždí 20 gramů
- voda 1 sklenice (vlažná)
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- olej 5 lžic
- sůl
Na náplň:
- cibule 4 kusy
- mleté maso 350 gramů (kuřecí)
- sůl
- rajčatový protlak 180 gramů
- hořčice plnotučná 100 gramů
- koření provensálské 2 lžičky
- paprika sladká (mletá)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Droždí rozpustíme ve sklenici vlažné vody a smícháme s prosátou moukou. Přidáme olej a sůl a zaděláme těsto, které necháme 30 minut v teple kynout.
Mezitím oloupeme cibule a nakrájíme je na tenká kolečka. Mleté maso osolíme a smícháme s protlakem a hořčicí.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na plát, který ořízneme do tvaru obdélníku. Každý obdélník potřeme polovinou masové směsi, posypeme vrstvou cibule, provensálským kořením a mletou paprikou a zavineme. Odkrojené zbytky těsta znovu rozválíme a vykrojíme z nich různé ozdobné tvary (například kuřátka).
Záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem a ozdobíme je vykrojenými tvary, které taky potřeme vejcem. Záviny vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Ke konci pečení teplotu zvýšíme na 200 °C a záviny dopečeme dozlatova. Závin podáváme teplý nebo i studený.
Poznámka k receptu
Podle stejného receptu můžete upéct i slaný koláč podobný pizze. V tom případě těstem vyložte kulatou formu nebo plech s papírem na pečení, na těsto rozložte náplň a povrch před dopečením posypte strouhaným sýrem a nechte ho roztavit.
Načítám komentáře...