Listové šátečky se zeleninovou náplní
Seznam surovin
- listové těsto 350 gramů
- cibule 70 gramů
- pórek 70 gramů
- mrkev 150 gramů
- petržel kořenová 70 gramů
- celer 100 gramů
- česnek 1 stroužek
- máslo 40 gramů
- slanina 25 gramů
- víno bílé 125 mililitrů
- cukr 1 lžička
- pepř (mletý)
- sůl
- citron 1/2 kusu
- celer nať (nebo petrželová)
- vejce (1-2 na potření)
- kmín (na posypání)
- semínka sezamová (na posypání)
Postup přípravy
Cibuli, pórek a slaninu nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo. Na rozpuštěném másle lehce zpěňte pokrájenou cibuli, pórek, slaninu a cukr. Pak přidejte nastrouhanou zeleninu, prolisovaný česnek, vše podlijte vínem a duste, dokud se tekutina neodpaří a zelenina není měkká. Podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte najemno nasekanou zelenou nať a šťávu z půlky citronu. Nechejte trochu zchladnout.
Listové těsto rozválejte na tenký plát. Ten rozkrájejte na čtverce o hraně asi 15 cm a do středu každého z nich dejte trochu náplně. Okraje čtverců potřete rozšlehaným vejcem, přehněte a pevně je přimáčkněte.
Šátečky rozložte na plech, potřete vejcem, posypejte kmínem, sezamem nebo jiným vhodným kořením či semínky a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova 15−20 minut.
Poznámka k receptu
Šátečky doplňte čerstvým zeleninovým salátem.
Načítám komentáře...