Listový koláč s chřestem
Seznam surovin
- chřest 500 gramů (zelený)
- listové těsto 400 gramů
- tyrolský špek 100 gramů
- máslo pomazánkové 100 gramů
- vejce 3 kusy
- smetana na šlehání 1 decilitr
- sýr Parmezán 50 gramů (čerstvě nastrouhaný)
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu a krátce v ní povaříme očištěný chřest. Opatrně ho vyjmeme, ihned ho zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat.
Listové těsto rozválíme na válu pokrytém papírem na pečení na obdélník silný asi 3 mm a přeložíme ho i s papírem na plech. Potřeme ho pomazánkovým máslem tak, aby na okrajích zůstal asi 2 cm široký volný pruh. Pak na těsto rozložíme chřest, anáplň na koláči zakryjeme papírem na pečení nebo alobalem (těsto na okrajích necháme nezakryté).
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se okraje nenafouknou a nezrůžoví. Odstraníme papír nebo alobal, chřest zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a parmazánem a dále pečeme, dokud smetana nezačne zlátnout.
Na závěr koláč posypeme drobně nakrájeným špekem a dopečeme ho dozlatova.
Načítám komentáře...