Losos Wellington
Seznam surovin
- losos 1 kilogram (filet)
- listové těsto 1 balení
- špenát 400 gramů (čerstvý)
- cibule 2 kusy (menší)
- česnek 1 stroužek
- pórek 2 kusy
- máslo 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- šťáva citronová 1/2 kusu
- sůl (podle chuti)
- pepř 1 špetka
- vejce 1 kus
Postup přípravy
1. Začněte přípravou špenátu: špenátové listy omyjte studenou vodou, důkladně osušte v odstředivce nebo utěrce. Cibuli nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji nechejte zesklovatět. Přidejte špenát a za občasného promíchání nechte zavadnout. Jakmile vznikne kompaktní směs, přidejte prolisovaný česnek, odstavte z ohně a nechte vychladnout.
2. Pórek očistěte, odstraňte příliš tmavé části a nakrájejte na kolečka. Orestujte ho na másle pár minut, dokud není měkký, ale stále ještě trošku křupavý, osolte ho, opepřete a nechte vychladnout.
3. Lososa opláchněte ve studené vodě a osušte kuchyňskou utěrkou. Z filetu udělejte souměrný obdélník: odkrojte ocasní část a podélný pruh na břiše ryby, kde je maso příliš nízké, případně zarovnejte i stranu, kde byla odkrojena hlava. (Zbytky lososa uložte v popsaném sáčku do mrazáku, hodí se na přípravu rychlých těstovin nebo jako náplň do quiche.) Z upraveného filetu stáhněte kůži: pokud máte opravdu ostrý filetovací nůž, položte rybu kůží na podložku, nožem zakrojte mezi kůži a maso, levou rukou shora pevně přidržujte maso, pravou veďte řez zprava doleva, přičemž nožem stále tlačte směrem k podložce, abyste skutečně odřízli jen kůži. Nebo to můžete udělat jako my: lososa položte kůží nahoru, na kratší straně ryby kůži odřízněte od masa tak, aby se dala uchopit, pevně ji popadněte, volnou rukou dobře přidržujte rybu a kůži tahem odstraňte. Jde to rychle a snadno.
4. Staženého lososa ochuťte z obou stran solí, drceným barevným pepřem a citronovou šťávou a nechte chvíli odležet.
5. Listové těsto rozdělte na dva zhruba stejné díly. Pracovní plochu si lehce posypte moukou a těsto rozválejte do obdélníku, jeden bude na všech stranách asi o 3 centimetry přesahovat lososa, druhý asi o čtyři. Těsto neválejte příliš tenké, dostatečně silný plát (asi 1 cm) bezpečně udrží obsah.
6. Menší plát těsta přeneste na pečicí papír. Důkladně vymačkejte všechnu tekutinu z vychladlého špenátu a podušenou špenátovou hmotu rovnoměrně navrstvěte na plát těsta. Nechte dostatečně volné okraje.
7. Na špenát položte lososa a rovnoměrně na něj navršte dušený pórek (opět zbavený přebytečné tekutiny). Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vše zakryjte druhým plátem těsta, okraje po celém obvodu přitiskněte k sobě, zarovnejte a stlačte k sobě vidličkou. Celý lososový balíček potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem udělejte do horní plochy opatrně zářezy tak, abyste těsto neprořízli. Jen na několika místech je propíchněte, aby mohla během pečení unikat pára.
8. Balíček vložte do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečte 25 minut. Víc losos skutečně nepotřebuje, propeče se dostatečně, ale uchová si šťavnatost. Před servírováním ho nechte chvilku odpočinout. Podávat ho můžete jen s lehkým jarním salátem s ředkvičkami, o přílohu se postará těsto, jímž je losos obalený.
Poznámka k receptu
Do listového těsta se obvykle balí celý kus svíčkové spolu se směsí hub a rafinovaným kořením. Do světové gastronomie se pokrm zapsal jako „svíčková Wellington“, s největší pravděpodobností na počest Artura Wellesleyho, prvního vévody z Wellingtonu, který dokázal porazit Napoleona u Waterloo. Do listového těsta ale můžete zabalit takřka jakýkoli kus masa, třeba lososa.
Načítám komentáře...