Masový koláč
Seznam surovin
- listové těsto 2 balení (2 x 500 gramů)
- klobása vinná 1 kilogram
- šunka 16 plátků (silnější)
- jablka 2 kusy
- cibule 2 kusy
- vejce 2 kusy
- hořčice dijonská 2 lžíce
- tymián 2 lžičky
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání plechu)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Jedno těsto rozválíme na pomoučeném válu na větší kruhový plát a vyložíme jím máslem vymazanou půlkulatou formu tak, aby přesahovalo přes okraje formy.
Vnitřky vinné klobásy vymačkáme do mísy. Přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, nastrouhané cibule a tymián a dobře promícháme. Do formy stěstem dáme vrstvu klobásové směsi, na ni rozložíme plátky šunky a potřeme je hořčicí. Přidáme znovu klobásovou směs a vrstvu šunky, kterou potřeme hořčicí a toto zopakujeme ještě dvakrát, až vytvoříme 4 vrstvy.
Druhé těsto také rozválíme na plát, vykrojíme zněj kruh a vjeho středu vykrojíme ještě malé kolečko, kterým bude unikat pára při pečení. Kruhem zakryjeme náplň ve formě a přebytečné okraje spojíme a zarolujeme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, vše vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi hodinu, dokud není koláč dobře propečený. Necháme ho asi 15 minut zchladnout a podáváme ho ještě teplý nebo nakopak studený.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Načítám komentáře...