Páj plněný masem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 70 gramů
- sůl 1 lžička
- voda 80 mililitrů (studená)
Na náplň:
- olej olivový 2 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- vepřové maso 750 gramů (pečeně bez kosti)
- máslo 1 lžička
- žampiony 250 gramů
- hrášek 250 gramů (mražený)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- vývar kuřecí 100 mililitrů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
Postup přípravy
V míse promneme hladkou mouku se změklým máslem, sádlem a lžičkou soli. Po částech přidáme studenou vodu a rychle zpracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme vody trochu více). Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme do chladničky.
V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme na mírném ohni 5 minut. Přidáme jemně nasekaný česnek a lístky tymiánu, krátce orestujeme a směs rozložíme na dno kulaté zapékací formy.
Ve stejné pánvi rozehřejeme další lžíci olivového oleje, přidáme vepřové maso nakrájené na kostičky, orestujeme ho za stálého míchání ze všech stran a přidáme do zapékací mísy.
Ve výpeku v pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěné žampiony nakrájené na čtvrtiny nebo osminky (podle velikosti), také je orestujeme ze všech stran a přidáme do zapékací mísy k masu. Pak do mísy přisypeme mražený hrášek.
Kuřecí vývar rozmícháme se smetanou, hladkou moukou a citronovou kůrou, opepříme a dobře osolíme. Směs nalijeme na maso s houbami a hráškem v míse a promícháme.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm. Odkrojíme z něj několik úzkých proužků a přilepíme je na okraje formy potřené rozšlehaným vejcem.
Náplň zakryjeme zbylým plátem těsta, přebytečné okraje odkrojíme a okraje vrchního plátu dobře přitiskneme k proužkům těsta na okrajích formy.
Uprostřed plátu uděláme špičatým nožem malý otvor, kterým bude unikat vzduch. Odkrojené těsto znovu rozválíme, vykrojíme z něj lístky, ozdobně je rozložíme na povrch páje a těsto potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem.
Páj vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 - 40 minut, dokud povrch není zlatavý.
Poznámka k receptu
Ideální přílohou jsou zelené fazolky krátce povařené v osolené vodě a případně ještě orestované na troše slaniny a bramborová kaše.
Načítám komentáře...