Paprikovo-sýrový tarte tatin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 150 gramů
- sýr Parmezán 50 gramů
- vejce 1 kus
- oregano (čerstvé pár lístků)
- sůl 1 špetka
Náplň:
- olej olivový 3 lžíce
- paprika červená 400 gramů (silnostěnná)
- česnek 2 stroužky
- ocet Balsamico 2 lžíce
- cukr třtinový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mouku dejte do mísy, nožem do ní nakrájejte studené máslo, přidejte nastrouhaný parmazán, sůl, nasekané oregano, vejce, 2 lžíce studené vody a vše rychle zpracujte na kompaktní těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Papriky očistěte a nakrájejte na kolečka široká asi 1 cm, česnek nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte olivový olej, dejte na něj česnek i papriky a oboje na mírném plamenu několik minut opékejte. Když papriky mírně změknou, osolte je, opepřete, přidejte balsamikový ocet, třtinový cukr a nechte ještě za občasného jemného promíchání asi 3 minuty karamelizovat.
3. Do koláčové formy vyklopte obsah pánve i s olejem a papriky s česnekem rovnoměrně rozprostřete po dně. Pak rozválejte na pomoučeném vále odpočinuté těsto na kolo o něco větší, než je forma (můžete ho vyválet i mezi dvěma fóliemi, pokud by se trhalo či lepilo). Položte ho na papriky, okraje stočte dovnitř ke dnu formy a těsto na několika místech propíchněte špejlí nebo vidličkou.
4. Pečte asi 30 minut, než těsto získá zlatou barvu. Pak na formu položte talíř, který má o něco větší obvod, a opatrně koláč překlopte (pozor, může vytéct trocha šťávy, tak ať se neopaříte). Posypejte čerstvými lístky oregana a hoblinami parmazánu, podávejte teplé.
Poznámka k receptu
Ingredience na formu o průměru 28 cm.
Načítám komentáře...