Polentový koláč
Seznam surovin
- bujon drůbeží 1,1 litru
- kukuřičná polenta 200 gramů (instantní)
- rajčata 80 gramů (sušená)
- máslo 50 gramů
- paprika chilli 1 kus (bez semínek)
- sůl
- olej olivový 1 lžíce (na vymazání)
Na ozdobu:
- rajčata 2 kusy (nakrájená na kolečka)
- salám paprikový 80 gramů (suchý)
- slanina anglická 50 gramů
- žampiony 3 kusy
- rukola (pár listů)
Postup přípravy
Sušená rajčata propláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky. Bujon připravíme podle návodu na obalu, do vroucího bujonu vsypeme tenkým pramínkem za stálého šlehání polentu a vaříme 5 minut. Jakmile se začne polenta odlepovat od stěn kastrolu, odstavíme ji z ohně, vmícháme vločky másla, rozdrcenou chilli papričku a sušená rajčata.
Papírem na pečení vyložíme nízkou zapékací misku, potřeme ho olejem a navrch rozetřeme polentovou kaši. Vrch důkladně zarovnáme a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Misku zakryjeme fólií a polentu necháme důkladně ztuhnout asi hodinu v lednici.
Nakrájený salám a slaninu vyškvaříme na pánvi, maso vyjmeme a na sádle orestujeme z obou stran kolečka rajčat. Na suché pánvi opečeme na plátky nakrájené žampiony. Polentu rozkrájíme na řezy a každý doplníme rajčetem, žampiony a salámem se slaninou. Nakonec vše ozdobíme lístky rukoly.
Poznámka k receptu
Polentu můžete před zdobením ještě opéct na rozpáleném olivovém oleji.
Načítám komentáře...