Provensálský omeletový dort
Seznam surovin
Korpus:
- vejce 10 kusů
- olej olivový 3 lžíce (+ na zakapání )
- cuketa 2 kusy
- cibulka jarní 3 kusy
- paprika 4 kusy (pečené nakládané)
- česnek 1 stroužek (rozdrcený)
- paprika chilli 1 kus (bez semínek)
Náplň:
- sýr krémový 300 gramů (Žervé, nebo Lučina)
- mléko 6 lžic
- pažitka 4 lžíce (nakrájená)
- rukola (lístky na ozdobení)
- sýr Parmezán (hoblinky na ozdobení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Vejce vyklepněte do dvou misek, do každé po pěti. Lehce je osolte a opepřete čerstvě nadrceným pepřem a prošlehejte. V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a zlehka, asi 10 minut, na něm osmažte cukety a cibulky, obojí najemno nakrájené, až zvláční. Nechte vychladnout a vmíchejte do jedné misky k vejcím. Opět lehce osolte a opepřete.
2. Do druhé misky s vejci vmíchejte najemno nakrájenou nakládanou papriku, česnek, nakrájenou chilli papričku, sůl a pepř.
3. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte zbylý olej. Vlijte do něj třetinu objemu misky vajec s cuketou a usmažte z obou stran omeletu. Stejně osmažte zbylou vaječnou směs, takže nakonec budete mít šest omelet. Dejte vždy tři a tři stejné na dva talíře.
4. Na náplň smíchejte žervé s mlékem, pažitku, bazalku, pepř a sůl. Hlubokou koláčovou formu o stejném průměru jako pánev, na které jste smažili omelety (přibližně 22–23cm), vyložte alobalem. Nejhezčí omeletu s paprikou dejte dospod, hezčí stranou dolů. Potřete ji trochou náplně a pak vrstvěte střídavě omelety a náplň. Končete omeletou. Zakryjte alobalem a nechte (nejméně přes noc) v ledničce.
5. Před podáváním tento netradiční slaný „dort“ vyklopte na talíř, odstraňte z něj fólii, ozdobte ho rukolou a sýrem a zakápněte trochou kvalitního olivového oleje.
Poznámka k receptu
Zajímavý způsob, jak z prosté omelety vykouzlit vtipné jídlo pro teplé dny.
Načítám komentáře...