Pudink se zelím
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kilogram (hlávkové)
- cibule 300 gramů
- šunka 200 gramů (vepřová nebo krůtí)
- vývar drůbeží 1 decilitr
- smetana na šlehání 1 decilitr
- rajčatový protlak 80 gramů
- ocet 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- rozmarýn 1 snítka (malá)
- bobkový list 1 kus (celý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- máslo (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
- petržel kadeřavá/kudrnka (nakrájená, na ozdobu)
- sýr s bílou plísní 100 gramů (Camembert 45% t. v s.)
Postup přípravy
Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na osminy, vykrájíme z nich košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme dorůžova v hrnci na másle. Přidáme zelí, osolíme, opepříme, ochutíme octem, posypeme cukrem a podlijeme trochou vývaru. Přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 35 minut. Během dušení zelí několikrát promícháme a na závěr ho dochutíme, aby bylo sladkokyselé.
Dno vymazané a vysypané zapékací mísy pokryjeme polovinou vychladlého zelí, rozložíme na něj plátky šunky, zakryjeme zbylým zelím, zalijeme smetanou a navrchu potřeme rozmíchaným protlakem.
Naplněnou mísu vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a zapékáme 25 minut. Pak vršek pudinku obložíme camembertem nakrájeným na plátky a dopečeme ještě 8 minut. Hotový pudink posypeme petrželkou.
Načítám komentáře...