Quiche s brokolicí a gorgonzolou
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 100 gramů
- voda 3 lžíce (studená)
- sůl
Náplň:
- cibule 1 kus (velká)
- česnek 2 stroužky
- brokolice 400 gramů (stonková)
- olej olivový 1 lžíce
- sýr polotvrdý 100 gramů (Gouda)
- sýr s modrou plísní 100 gramů (Gorgonzola dolce, nebo Niva)
- vejce 2 kusy
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Začněte přípravou těsta: do food processoru dejte na kostičky nakrájené studené máslo, mouku a sůl, postupně přidávejte vodu. Nejprve vznikne drobenka, která se postupně spojí v kouli. Těsto můžete ještě krátce dohníst ručně. Kouli těsta zabalte do fólie a uložte na hodinu do lednice. Můžete si ji připravit i den předem.
2. Těsto rozválejte na placku a přeneste do koláčové formy, není třeba ji vymazávat. Těsto do formy vmáčkněte. Pokud se potrhá, spojte trhliny kouskem těsta, přečnívající okraje odřízněte. Zakryjte pečicím papírem, nasypte zátěž (například fazole) a pečte tzv. naslepo 20 minut při 200 °C.
3. Brokolici očistěte, nakrájejte na růžičky, povařte 2–3 minuty a nechte okapat. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky, zpěňte na olivovém oleji, přidejte brokolici a krátce orestujte. Goudu nastrouhejte nahrubo, vejce rozmíchejte v misce vidličkou spolu se smetanou, osolte a opepřete.
4. Na předpečený korpus rovnoměrně rozprostřete zeleninovou směs, zasypte polovinou sýra, zalijte vejci se smetanou a posypte zbylým sýrem. Gorgonzolu natrhejte na kousky, které naskládejte na koláč. Vraťte formu do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý. Před podáváním nechte vychladnout.
Načítám komentáře...