Rajčatový koláč
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (+na poprášení)
- máslo 100 gramů (na kostičky nakrájené)
- sýr 85 gramů (na kostičky nakrájený tvrdý)
- sůl 1/2 lžičky
Náplň:
- cibule 3 kusy (na plátky)
- máslo 1 lžíce
- olej olivový (trocha na restování+zakapání)
- cukr krupice 2 lžičky (+špetka navíc)
- tymián 3 snítky
- šalvěj 5 lístků (najemno nakrájených)
- strouhanka 85 gramů
- sýr Parmezán 25 gramů (+na posypání)
- rajčata 500 gramů (na silné plátky)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mouku, máslo, sýr a sůl dejte do nádoby robota. Prošlehejte několika pulzy, aby vznikla drobenka. Po částech přilévejte 150ml velmi studené vody a mezi jednotlivými přídavky vždy prošlehejte,
až vznikne kompaktní těsto. (Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně.) Zabalte ho
do fólie a nechte asi 1 hodinu v ledničce. 2. Cibuli poduste na másle a olivovém oleji, vmíchejte cukr, tymián a šalvěj, zvyšte plamen a poduste, až bude směs zlatavá a šťáva se vydusí. Dochuťte a dejte stranou.
3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech posypte trochou mouky a těsto na něm vyválejte na placku asi 0,5 cm silnou.
4. Ponechte přibližně 5 cm okraj volný, placku potřete cibulí, promíchanou se strouhankou a s parmazánem, a na ni rozložte plátky rajčat. Okraje povytáhněte a přeložte směrem k náplni a ozdobně vymačkejte. Posypte tymiánem, pepřem a solí a špetkou cukru.
5. Zakápněte trochou olivového oleje a pečte asi 25 minut, až bude koláč zlatý a křupavý. Podávejte ho teplý nebo vlahý, třeba se zeleným salátem. Můžete ho ještě posypat parmazánem.
Poznámka k receptu
Křehké sýrové těsto (použijte jemně drolivý sýr, například čedar nebo pecorino) je velmi chutné a zvládne ho i úplný začátečník. Trápit se nemusíte ani s vkládáním do formy, těstu dáte snadno kulatý tvar rovnou na plechu. V náplni se zajímavě uplatní různé druhy, barvy a velikosti rajčat.
Načítám komentáře...