Rajčatový koláč s olivami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- mák 90 gramů
- voda 4 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka (na vál)
- bazalka (nasekaná, na ozdobu)
Na náplň:
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- rajčatový protlak 140 gramů
- sýr Mozzarella 125 gramů (nastrouhaná)
- cibule 2 kusy
- olivy černé 90 gramů (vypeckované)
- olej olivový 3 lžíce
- bazalka 2 lžíce (čerstvá, nasekaná)
- česnek 3 stroužky
- cukr 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve připravíme korpus. V robotu zpracujeme mouku, nakrájené máslo, mák, cukr, sůl a pepř na drobenku. Přidáme vodu a dále pomocí robotu zpracováváme, až je ze směsi koule. Těsto lehce prohněteme rukama a rozválíme ho na pomoučeném válu na kruhový plát o průměru asi 30 cm.
Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a okraje těsta lehce zvedneme. Dno propícháme hustě vidličkou a těsto necháme 30 minut vychladit.
Mezitím připravíme náplň. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a drcený česnek a lehce je osmahneme. Přidáme nakládaná rajčata, rajský protlak, bazalku a cukr, podle chuti osolíme a opepříme a povaříme 5 - 7 minut do zhoustnutí. Připravenou náplň necháme trochu vychladnout.
Vychlazený koprus vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 15 minut. Pak na něj rozetřeme rajčatovou směs, posypeme ji sýrem a olivami a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova. Koláč podáváme horký nebo studený, posypaný čerstvou bazalkou.
Poznámka k receptu
Když budete koláč péct v kulaté formě, lépe se vám vytvarují okraje a bude i lépe držet tvar.
Načítám komentáře...