Slaná zelná baklava
Seznam surovin
- zelí kysané 500 gramů
- listové těsto 400 gramů
- smetana zakysaná 250 gramů
- slanina anglická 120 gramů (libová)
- víno bílé 1 decilitr
- sýr tvrdý 90 gramů (jemně nastrouhaný)
- vejce 2 kusy
- cibule 1 kus
- olej 2 lžíce
- petrželka velkolistá 2 lžíce (najemno nasekaná)
- cukr hnědý 3 lžičky
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.
Hlubší zapékací misku (22x26 cm) vymažeme olejem. Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.
Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 - 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Baklavu můžete podávat jako teplý hlavní chod, nebo i studenou, nakrájenou na řezy k vínu.
Načítám komentáře...