Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
Seznam surovin
- chřest 12 kusů (bílý nebo zelený)
- listové těsto 300 gramů (hotové rozválené)
- špenát 2 hrsti (čerstvý)
- šunka 200 gramů
- sýr Ementál 150 gramů
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- vejce 2 kusy
- máslo 2 lžíce (na vymazání formy)
Postup přípravy
1. Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut.
2. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
3. Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
4. Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
5. Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.
6. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 45-50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.
Načítám komentáře...