Slaný koláč se zeleninou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 190 gramů
- máslo 110 gramů (studené)
- voda 1 lžíce (studená)
- sůl
Náplň:
- cuketa 6 kusů (žlutá, zelená)
- lilek 1 kus
- mrkev 4 kusy
- slanina 200 gramů (plátky)
- sýr Mozzarella 100 gramů
- sýr 100 gramů (gouda)
- sýr Parmezán 100 gramů
- smetana zakysaná 200 gramů
- olej olivový
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Nejprve připravte těsto. Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kostičky pokrájené máslo a prsty vytvořte směs podobnou drobence. Nalijte do mísy vodu a rychle zpracujte těsto. Vytvořte z něj kolo, zabalte do potravinářské fólie a nechte 45 minut odpočinout v lednici.
2. Formu na quiche vymažte máslem. Na pomoučené pracovní desce rozválejte těsto do kruhu, přeneste je pomocí válečku do formy, přitlačte ke stěnám a přebytečné těsto odřízněte. Nechte 10 minut vychladit v lednici.
3. Vychlazenou formu s těstem překryjte archem pečicího papíru, nasypte na něj fazole a pečte tzv. naslepo 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout. Mozzarellu nakrájejte nadrobno, goudu a parmazán nastrouhejte, smíchejte se zakysanou smetanou a podle chuti osolte.
4. Omytou zeleninu škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky, rozložte na talíře, osolte a opepřete. Teplotu trouby zvyšte na 190 °C a sýrovou směsí potřete předpečený korpus. Na prkénku nebo plochém talíři začněte stáčet první plátek zeleniny do ruličky, ostatní na něj postupně přidávejte. Střídejte barvy podle libosti, mezi zeleninu vkládejte plátky slaniny. Vytvořte kruh o průměru asi 20 cm, přesuňte jej na sýrovou náplň a doplňte další proužky až k okrajům z těsta. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte 40 - 50 minut.
Načítám komentáře...