Špenátová roláda se žampiony
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- špenát 400 gramů (mražený listový)
- žampiony 200 gramů (krémové)
- sýr tvrdý 80 gramů
- vejce 2 kusy
- olej 2 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
- smetana na šlehání 2 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- pepř černý (mletý)
- muškátový oříšek (mletý)
- sůl
- semínka sezamová 1 lžíce (světlá, na posypání)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Postup přípravy
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, orestujeme je na teflonové pánvi na lžíci rozpáleného oleje a necháme vychladnout. V kastrolu na zbylém oleji osmažíme cibulku dorůžova, přidáme povolený špenát, zmírníme oheň a za stálého míchání špenát krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, vmícháme 1 vejce rozšlehané se smetanou a utřený česnek. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme nastrouhaný sýr.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 mm, dvě třetiny z delší strany posypeme strouhankou a pokryjeme špenátovou nádivkou. Vrch posypeme žampiony. Závin zabalíme, nejprve přehneme v jedné třetině stranu potřenou špenátem, opět přeložíme a část těsta bez náplně nakonec zahneme přes závin. Kraje zahneme a závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 8 minut. Pak teplotu zmírníme na 180 °C a dopečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
S vůní a chutí parmazánu, kterým posypete náplň před zavinutím, bude roláda pikantnější.
Načítám komentáře...