Špenátové šátečky s fetou
Seznam surovin
Na šátečky:
- špenát mražený 350 gramů (sekaný listový)
- sýr měkký 1/2 hrnku (rozdrobená Feta)
- cibule 1/4 hrnku (oloupaná a najemno nakrájená)
- olej olivový 1 lžíce
- česnek 1 lžička (jemně nasekaný)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- vejce 1 kus
- listové těsto 500 gramů
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Špenát necháme rozmrznout v sítu a pak z něj důkladně vymačkáme vodu (měli bychom získat asi 2/3 hrnku špenátu). Smícháme ho v misce s rozdrobenou fetou, cibulí, olivovým olejem a česnekem, směs ochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní rozšlehané vejce.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát a rozdělíme ho na 6 čtverců. Těmi pak vyložíme šest formiček na muffiny (ideální je plech s otvory na muffiny) a těsto dobře přimáčkneme ke dnu a stěnám. Do formiček pak rozdělíme připravenou náplň, zakryjeme ji přečnívajícími rohy těsta, které uprostřed přimáčkneme k sobě, a šátečky uložíme do lednice.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Šátečky potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova. Upečené šátečky necháme 10 minut zchladnout ve formičkách, pak je opatrně vyklopíme a před podáváním je necháme ještě asi 15 minut vychladnout.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...