Špenátový listový koláč
Seznam surovin
- listové těsto 375 gramů
- máslo 1 lžička
- cibule 1 kus (malá)
- špenát 100 gramů (listový, čerstvý)
- muškátový oříšek 1 špetka
- sýr krémový 150 gramů (Lučina, nebo Žervé)
- vejce 3 kusy
- mléko 3 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- fazole 1 hrnek (suché, na předpečení)
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na kruhový plát o trochu větší, než je koláčová forma o průměru 18 cm, opatrně ho přeneseme do formy a dno těsta propícháme vidličkou. Na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení, zasypeme ho fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedalo, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut.
Mezitím na pánvi rozpalíme máslo, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme oprané a odkapané špenátové listy zbavené tuhých stonků a krátce orestujeme (jen tak, aby listy zavadly). Pánev odstavíme z ohně, špenát ochutíme muškátovým oříškem a vmícháme do něj většinu krémového sýru (asi 25 g si ponecháme stranou). Špenátovou směs necháme vychladnout a pak ji v misce promícháme s vejci a mlékem.
Z předpečeného těsta odstraníme papír s fazolemi, nalijeme na něj špenátovou směs a na povrch rozdělíme kousky zbylého sýru. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi 35 minut.
Poznámka k receptu
Potřete okraje těsta žloutkem rozšlehaným se lžící smetany, aby se po upečení hezky lesklo.
Načítám komentáře...