Sýrový koláč se šunkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- tuk 80 gramů
- žloutek 1 kus
- voda 3 lžíce
- zelenina 1 hrst (na ozdobu )
- šunka 6 plátků (vepřová)
- máslo 30 gramů (na jíšku)
- mouka pšeničná hladká 30 gramů (na jíšku)
- mléko 200 mililitrů
- sýr polotvrdý 70 gramů (Eidam)
- vejce 2 kusy
- pepř černý (mletý)
- sůl
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý, nebo strouhaný)
- hrách 2 hrsti (suchý, na posypání)
Postup přípravy
Do proseté mouky rozdrobte tuk, přidejte 1 lžičku soli, 2 - 4 lžíce studené vody, žloutek a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut.
Na pomoučeném vále vyválejte kolo, vložte je do koláčové formy vyložené pečicím papírem a okraje vytáhněte do výšky po stranách formy. Na těsto položte vystřižené kolo pečicího papíru, posypte suchým hrachem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Těsto upečte do světležluta.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji mlékem a dobře metličkou rozmíchejte. Omáčku osolte, okořeňte pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a dobře ji povařte. Potom vmíchejte větší část nastrouhaného sýra, omáčku odstavte a vmíchejte do ní postupně rozšlehané žloutky. Nechte ji vychladnout.
Papír s hrachem odstraňte z korpusu, a ten poklaďte plátky šunky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte jej do vychladlé omáčky a dochuťte ji. Naplňte předpečený koláč, hrany potřete mlékem a nádivku posypte zbylým nastrouhaným sýrem. Koláč dopečte v horké troubě (asi 15 minut), než povrch zezlátne. Náplň má mít krémovitou konzistenci.
Koláč podávejte teplý nebo studený, přizdobený čerstvou zeleninou či zelenými natěmi.
Načítám komentáře...