Tarte Tatin s hruškami a gorgonzolou
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- voda 50 mililitrů
- sůl 1 lžička
- žloutek 1 kus
Náplň:
- hrušky 8 kusů (tvrdší)
- cukr krupice 150 gramů
- máslo 50 gramů
- sýr s modrou plísní 250 gramů (Gorgonzola, nebo Niva)
Postup přípravy
1. Křehké těsto: Máslo nakrájejte na malé kostičky a konečky prstů promněte s moukou se solí, až se vytvoří drobivá směs. Přidejte žloutek a vodu a dlaní uhněťte v hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu odležet do chladničky.
2. Náplň. Hrušky oloupejte, rozkrojte a zbavte jadřinců. Ve formě, třeba Emile Henry Tatin nechte na sporáku zkaramelizovat cukr, dokud nedosáhne krásně hnědé barvy. Není třeba jej míchat – optimální je promíchat rozpuštěný a nerozpuštěný cukr nakloněním a zakroužením formou (proto má nádoba po stranách ouška).
3. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nechte je dokonale rozpustit. Formu odstavte ze sporáku a do horkého karamelu položte hrušky oblou stranou dolů. Do mezer mezi hruškami vložte kousky gorgonzoly. Vše překryjte rozváleným těstem, jehož okraje zatlačte po obvodu formy směrem dolů.
4. Pečte v předehřáté troubě (na 180 °C / plynová stupeň 4) po dobu asi 45 minut. Po upečení nechte koláč před vyklopením z formy 5 minut vychladnout.
Načítám komentáře...