Těsto na slané koláče
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- vejce 2 kusy
- Hera 70 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- droždí 1/2 kostky (čerstvé)
- sůl
- cukr
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- rozmarýn 1 snítka
Na oblohu:
- slanina anglická 8 plátků
- rajčátka cherry 8 kusů
- sýr s bílou plísní 1/2 balení (Hermelín, Camembert, nebo Encián)
- sýr polotvrdý 50 gramů (Eidam 40% strouhaný)
- cibule 1 kus
- mléko 1/2 decilitru
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- hrášek 1 lžíce (mražený zelený)
- paprika červená (1 kolečko)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- vejce 1 kus
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme špetku cukru a lžíci mouky. Důkladně promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme se solí, nakrájíme do ní na drobné kousky změklou heru a vmícháme vejce. Přilijeme vzešlý kvásek a vše propracujeme na hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě 30 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části a na pomoučeném válu z nich utvoříme bochánky. Zakryjeme je čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout dalších 15 minut.
Každý bochánek rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát a přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Okraje plátů trochu zvedneme, obložíme zvolenou oblohou a upečeme.
Italský zahradnický koláč (obloha na 1 koláč)
V misce rozšleháme vejce s mlékem, vmícháme mouku a nastrouhaný eidam. Těstíčko ochutíme solí a pepřem a nalijeme ho na připravený korpus koláče.
Na střed koláče položíme kolečko papriky a půlku podélně rozkrojeného hermelínu a po obvodu rozdělíme celá omytá rajčátka a plátky slaniny ozdobně stočené v kolečkách cibule.
Na závěr koláč doplníme kuličkami hrášku, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova. Před podáváním koláč ozdobíme jehličkami rozmarýnu.
Načítám komentáře...