Torta pasqualina
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 600 gramů (00)
- sůl 1/2 lžičky
- olej olivový 35 mililitrů
- voda 300 mililitrů (až 350 ml)
Náplň:
- olej olivový 150 mililitrů
- cibule 1 kus (malá)
- špenát 1 kilogram
- sůl 2 špetky (dle chuti)
- pepř 2 špetky (dle chuti)
- vejce 13 kusů
- sýr Parmezán 130 gramů
- majoránka 5 větviček (nebo oregano)
- sýr Ricotta 500 gramů
- muškátový oříšek 1 špetka (nastrouhaný)
Postup přípravy
1. Začněte přípravou těsta. Sůl rozpusťte ve 350 ml vody, mouku nasypte do velké mísy, přidejte olej, postupně i vodu (nemusíte spotřebovat všechnu) a zpracovávejte do pružného, nelepivého těsta. Na lehce pomoučeném válu hněťte asi 5 minut.
Pak těsto rozdělte na čtyři díly, dva větší, vždy zhruba po 300 g, dva menší po zhruba 150 g. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v chladu.
2. Mezitím připravte špenát: na 2 lžících olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce jej poduste. Podle chuti osolte, opepřete, sejměte z ohně a po chvilce vmíchejte 3 vejce, 60 g parmazánu a majoránku nebo oregano.
3. V jiné míse našlehejte ricottu s dalšími třemi vejci, 30 g parmazánu, trochou muškátového oříšku a špetkou soli. Snažte se, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
4. Z prvního bochánku těsta o váze 300 g vyválejte velmi tenký plát a vyložte jím olejem vymazanou formu s odepínacími boky o průměru 28 cm. Je lepší, když vám část těsta přepadává přes okraj – lépe pak koláč spojíte s horním těstem. Těsto ve formě po celé ploše potřete olejem. Tenkou placku vyválejte i z druhého většího bochánku a dejte ji na první ve formě. Na dno rovnoměrně navrstvěte špenát, na něj ochucenou ricottu. V ní lžící udělejte sedm jamek – jednu uprostřed a šest okolo – a vyklepněte do nich syrové žloutky. Pozor, ne vejce, jen žloutky.
5. Zbylé bílky zlehka našlehejte a částí potřete vršek náplně. Posypte zbylým parmazánem a překryjte tenkou plackou vyválenou ze třetího bochánku. Potřete ho olejem a přiklopte poslední tenkou plackou těsta z posledního bochánku.
6. Převislé těsto odřízněte a ozdobně jej zatočte směrem do středu. Můžete je rovněž ozdobně protlačit zadní stranou vidličky. Ze zbylého těsta lze vykrájet drobné lístečky či symboly a koláč jimi ozdobit.
7. Koláč pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte lehce zchladlé, ale i zastudena. Obě varianty mají něco do sebe.
Načítám komentáře...