Tuňáková roláda
Seznam surovin
- chřest 10 kusů (zelený)
- cukr krystal 1 lžička
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 2/3 hrnku
- mléko 400 mililitrů
- vejce 4 kusy
- pažitka 1,4 hrnku (jemně nasekané)
- sýr krémový 250 gramů (Lučina, nebo Žervé)
- tuňák ve vlastní šťávě 425 gramů
- cibulka jarní 2 kusy
- kapary 2 lžičky (nasekané)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Chřest uvařte 3 - 5 minut ve vodě se špetkou cukru. Je-li potřeba, odlomte před vařením jeho spodní třetinu, která může být dřevnatá. Chřest po uvaření vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval barvu.
2. Ve větším kastrolu rozpusťte na mírném plameni máslo. Přimíchejte do něj mouku, míchejte metlou a restujte 1 - 2 minuty. Přilijte mléko a stále míchejte, až vznikne hladká hmota. Přiveďte k varu, plamen ztlumte a nechte vařit do zhoustnutí. Přimíchejte špetku soli, žloutky a pažitku, odstavte z plotny a nechte zchladnout.
3. Ušlehejte bílky dotuha. Jemně je vmíchejte do zchladlé žloutkové kaše a nalijte na plech (34 x 24cm) vyložený pečicím papírem.
4. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení vyndejte z trouby, překlopte korpus z plechu na utěrku a sloupněte z něj papír. Nechte vychladnout.
5. Na korpus naneste lučinu (pruh 1cm od okrajů nechte volný), na ni rozprostřete kousky konzervovaného tuňáka, podélně ke kraji narovnejte uvařený chřest, posypte nasekanou jarní cibulkou (trochu si nechte na ozdobu hotové rolády) a kapary a opepřete.
6. Pevně zarolujte a hotovou roládu zabalte do potravinářské fólie. Před podáváním ji alespoň 2 hodiny chlaďte v chladničce.
Poznámka k receptu
Do náplně je vhodné i buko, ricotta, mascarpone nebo philadelphie.
Načítám komentáře...