Vánoční hvězda
Seznam surovin
Na těsto:
- mléko 2 decilitry (vlažné)
- droždí 42 gramů (1 kostka)
- cukr 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 700 gramů
- sůl 2 lžičky
- olej 1,25 decilitru
- vejce 2 kusy
Na dip:
- sýr krémový 150 gramů (Lučina, nebo Žervé)
- mléko 1 lžíce
- sůl
- pepř černý (mletý)
- brusinky 1,5 lžíce (kompotované)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo 100 gramů (rozpuštěné + na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- žloutek 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- semínka (lněná a sezamová, na posypání)
Postup přípravy
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a lžičku cukru a necháme je rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, mléko s droždím, olej a vejce a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu oválný bochánek, rozkrojíme ho na dvě poloviny a z jedné ještě odkrojíme na kraji malý kousek.
Větší polovinu těsta pak rozdělíme na pět stejných částí. Čtyři rozválíme na kruhové pláty o stejném průměru, jako je průměr kulaté formy na pečení (ideální je 28 cm), a pátou na kruhový plát o trochu větším průměru.
Čtyři pláty lehce na povrchu potřeme rozehřátým máslem a položíme na sebe. Zakryjeme je pátým větším plátem (ten nepotíráme) a těsto po stranách přehneme dolů.
Spojené pláty opatrně přeneseme do vymazané a vysypané kulaté formy a ostrým nožem je rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílků tak, aby řezy končily asi 1 cm od kraje. Jednotlivé dílky postupně rozevřeme od středu směrem ven.
Stejný postup zopakujeme i s druhou menší polovinou těsta. Vyválíme pět kruhů, tentokrát o trochu menším průměru, spojíme je k sobě a položíme doprostřed formy.
Menší kruh také rozdělíme nožem na 8 dílků (dáváme pozor, aby špičky vrchních dílků byly v mezerách mezi dílky spodního patra) a postupně je rozevřeme ze středu směrem ven.
Ze zbylého nejmenšího kousku těsta utvoříme bochánek a vložíme ho do středu květiny. Povrch těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a lístky po okrajích posypeme střídavě lněnými a sezamovými semínky.
Květinu zakryjeme papírovou utěrkou a mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vložíme do ní květinu, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C, květinu zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 minut. Nakonec papír odstraníme a pečeme ještě 6 - 7 minut dozlatova.
Vnitřní část květiny (bochánek) opatrně vykrojíme tenkým nožem. Přísady na dip promícháme, naplníme do vhodné misky a vložíme doprostřed květiny místo bochánku. Každý si pak z květiny bude odlupovat kousky a namáčet je do misky s dipem.
-----------------
Chcete jiný dip?
Ostrý arašídový
Smíchejte 50 g arašídového másla, 150 g bílého jogurtu a 40 g opražených a nahrubo nasekaných arašídů. Vmíchejte jednu zelenou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou na jemné plátky a dip podle chuti osolte.
Křupavý lahůdkový
3 plátky anglické slaniny nakrájejte na nudličky, opražte je na suché pánvi dokřupava a osušte na papírové utěrce. Smíchejte 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci nastrouhaných vlašských ořechů a 50 g nastrouhané nivy. Přimíchejte slaninu a podle chuti osolte.
Sladký snídaňový
150 g lučiny nebo žervé rozmíchejte se lžící mléka a vmíchejte 2 – 3 lžíce malinového (nebo jiného vašeho oblíbeného) džemu nebo tekutého medu.
Načítám komentáře...