Velikonoční bábovka
Seznam surovin
- mleté maso 300 gramů (hovězí)
- uzené maso 200 gramů (bůček)
- slanina anglická 200 gramů (plátky)
- listové těsto 250 gramů
- vejce 6 kusů
- mléko 250 mililitrů
- chléb toastový 2 plátky (světlý)
- cibulka jarní 2 kusy
- česnek 5 stroužků
- špenát baby 1 svazek
- bylinky 1 svazek (pažitka, petržel, jarní kopřivy)
- pórek 1 kus (menší)
- celer řapíkatý 1 kus (1 řapík)
- žampiony 4 kusy
- muškátový květ
- máslo (kousek, na vymazání formy)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k mletému masu, osolíme a opepříme. Toastový chléb namočíme v mléce, roztrháme na drobné kousky a přidáme k masu.
Jarní cibulku a stonek celeru nakrájíme nadrobno, pórek na kolečka, pažitku a bylinky nasekáme nahrubo. Žampiony nakrájíme na plátky. Česnek prolisujeme. Vše smícháme s masem, přidáme celé vejce a důkladně prohněteme. Můžeme ještě podle chuti osolit a opepřit, přidáme špetku muškátového květu. Zbylá vejce uvaříme natvrdo.
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vyložíme rozváleným listovým těstem tak, aby těsto přesahovalo přes okraje formy na bocích i u vnitřního komínku. Prsty těsto dobře umačkáme ke stěnám formy. Na těsto rozložíme plátky anglické slaniny a přidáme silnější vrstvu lehce spařeného baby špenátu na dno formy i po stranách. Špenát přidáváme po částech (ve vrstvách) tak, jak formu postupně plníme masovou směsí. Polovinu masové směsi nejprve upěchujeme na dno, po obvodu na ni rovnoměrně rozložíme uvařená a oloupaná vařená vejce a překryjeme je zbylou masovou směsí, kterou jemně prsty napěchujeme kolem vajec. Navrch dáme ještě vrstvu baby špenátu a přidáme kousek másla.
Konce anglické slaniny přehneme přes špenát, stejně tak i okraje listového těsta, které by mělo zakrýt celou náplň. Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a bábovku pečeme asi 60 minut.
Načítám komentáře...